Dempingsfactor
Bij versterkers wordt ook vaak een 'dempingsfactor' gespecificeerd. In dit artikel wordt met kritische blik gekeken naar het belang hiervan voor de kwaliteit van geluidsweergave omdat hierover nogal wat misverstanden bestaan.
De kloof tussen gemeten en gehoormatige kwaliteit, gerelateerd aan de stiekeme valkuilen van tegen- en terugkoppeling
"Er is een onverklaarde discrepantie tussen de gemeten en de gehoormatige kwaliteit van audio-apparatuur. Dit artikel analyseert de oorzaken van deze inconsistentie en komt tot de conclusie dat de terugkoppeltheorie slechts een grove benadering is van de actuele situatie en dat de testprocedures incorrect zijn. De conclusie is dan ook dat het ontwerpen van audio-apparatuur op veel punten belangrijke wijzigingen dient te ondergaan om de kloof tussen gemeten en gehoormatige kwaliteit te dichten."
Terugkoppeltheorie heeft meerdere stiekeme valkuilen
De veelgebruikte terugkoppeltheorie heeft meerdere stiekeme valkuilen, die de mogelijkheid om de gedragingen van elektronica precies te berekenen verhinderen en die het gebruik van benaderingen en vereenvoudigingen afdwingen. Hierdoor kunnen de berekende en gerealiseerde eigenschappen aanzienlijk verschillen. Dit kan verklaren waarom er
zoveel controverse is rond dit onderwerp, vooral in de High-End gemeenschap en waarom elektronica met vergelijkbare specificaties nogal anders kan klinken. Het artikel legt ook uit waarom testen met continue tonen van een constante amplitude dubbelzinnige resultaten oplevert, die niet goed correleren met gehoormatige waarnemingen.
Het meten van de impulsresponsie van microfoons middels witte ruis
De microfoon draagt noemenswaardig bij aan de tijdversmering in het hele audio opname- en weergaveketen. Door de impuls-responsie van microfoons te meten kan dit worden gekwantificeerd, maar fabrikanten zijn terughoudend om deze te publiceren. Maar d.m.v. witte ruis als uitsturing voor een goede tweeter kan de impulseresponsie van microfoon met betrekkelijk eenvoudige middelen worden bepaald. Het maakt het ook mogelijk om de eigenschappen van microfoons te corrigeren en daarmee hun gehoormatige kwaliteit te verhogen. Dit artikel beschrijft de achtergrond van de meetmethode en presenteert zowel theoretische als experimentele resultaten.
De vereiste voorwaarden voor het toepassen van de Fourier theorie.
De Fourier theorie is een elegant stuk wiskunde dat vaak in audio wordt toegepast. Maar om de theorie correct toe te passen dient ook voldaan te worden aan de voorwaarden, die eraan gesteld zijn, maar noch het menselijk gehoor, noch elektronica doen dat, waardoor onjuiste conclusies worden getrokken. Dit artikel beschrijft deze condities en kijkt naar de onjuiste conclusies die het gevolg zijn van het negeren / verontachtzamen van deze voorwaarden.
Het meten van de impulsresponsie van microfoons middels ruis: een haalbaarheidsstudie
Het meten van de impulsresponsie van microfoons is cruciaal om hun temporele eigenschappen te begrijpen. Hierover wordt door de fabrikanten weinig informatie verstrekt, met als argumenten dat dit moeilijk te meten is en dat de microfoon gemakkelijk overstuurd wordt. Beide bezwaren zouden omzeild kunnen worden door het gebruik van witte ruis met een Gaussische kansverdeling en de kruiscorrelatietechniek. Omdat dan een luidspreker gebruikt moet worden, is een majeur struikelblok de deconvolutie van de verkregen impulsresponsie. Deze studie laat zien dat decon-volutie haalbaar is bij gebruik van een gemeten impulsresponsie van de luidspreker en de impulsresponsie van een gemodelleerde (en dus in detail bekende) microfoon, zelfs als de impulsresponsie van de luidspreker significant breder is dan van de microfoon.
Het tweede gedeelte van de haalbaarheidsstudie omvat een Monte Carlo simulatie van de eigenlijke meetprocedure, inclusief de witte ruis met een Gaussische kansverdeling. Het uitstu-ringssignaal is geverifieerd om te controleren of dit voldoet aan de vereisten voor deze toepassing. De belangrijkste conclusie is dat deze techniek haalbaar is voor het bepalen van de impulsresponsie van microfoons, maar de resultaten tonen enige kleine imperfecties, welke verminderd kunnen worden door hetzelfde ruissignaal te gebruiken voor het bepalen van de impulsresponsie van de luidspreker. De voornaamste conclusie van beide delen is dat het meten van de microfoon impulsresponsie haalbaar is zonder speciale apparatuur en dat er geen reden voor fabrikanten is om deze informatie weg te houden van gebruikers.
Distortion Analysis
Veel hoorbare verschillen tussen versterkers en andere consumentenelektronica kunnen niet verklaard worden door de gebruikelijke metingen, specificaties en analyses. Dit heeft aanleiding gegeven tot flinke discussies op fora over o.a. de effecten van terugkoppeling, waarover geheel tegenover elkaar staande meningen kunnen worden gevonden. De dieperliggende oorzaken zijn het gebruik van onjuiste vergelijkingen voor systemen met terugkoppeling, het analyseren van niet-lineaire systemen met gebruik van theorieën die alleen geldig zijn voor lineaire systemen en het gebruik van continue, stationaire signalen, terwijl muziek -gelukkig- allesbehalve stationair is. In dit artikel wordt de responsie van niet-lineaire systemen op niet stationaire, niet continue signalen uitgerekend en worden de artefacten, veroorzaakt door de elektronica, blootgelegd. De techniek wordt gebruikt om de juistheid van verschillende stellingen, die op fora worden aangetroffen, te verifiëren en om wegen te vinden om beter klinkende versterkers met een hoge gehoormatige kwaliteit te ontwikkelen.
Distortion_Analysis_NL.pdf
Presentatie pick-up voorversterker tijdens de ASA show
Tijdens de ASA show in het AFAS stadion te Alkmaar op 29/2 en 1/3 2020 heeft Hans van Maanen een presentatie gegeven over de nieuw ontwikkelde pick-up voorversterker. Deze presentatie is terug te zien op deze pdf-file. Meer gegevens over deze voorversterker zijn te vinden bij 'Producten'.
PickUpVoorversterkerpresentatieAlkmaar.pdf
Gehoormatig storende vervormingen onderdrukken
Vervorming bestaat in vele soorten en maten en hierover bestaat erg veel onduidelijkheid. Een belangrijk probleem hierbij is dat de verschillende soorten vervorming geheel verschillend kunnen zijn voor de gehoormatige gevolgen. In dit artikel wordt in het kort toegelicht welke stappen 'Temporal Coherence' neemt om de gehoormatig storende vervormingen op innovatieve wijze zoveel mogelijk te onderdrukken Vervorming.pdf. Zie ook FeedbackHvMextraNL.pdf
Versterker verschillen
Voor veel mensen is het een raadsel waarom versterkers zo verschillend kunnen klinken terwijl de specificaties elkaar nauwelijks ontlopen en gewoonlijk straten beter zijn dan die van luidsprekers. In dit artikel wordt op een aantal zaken dieper ingegaan VersterkerVerschillen.pdf. Zie ook FeedbackHvMextraNL.pdf.
Pick-up voorversterker
Wij hebben recent een pick-up voorversterker uitgebracht. De concepten ervan worden in dit artikel toegelicht PickUpVoorversterker.pdf. Uitgebreidere, meer technische informatie is te vinden in RIAAmeetresultaten.pdf en de achtergronden van de plaatsnij (RIAA) karakteristiek worden uitgebreid beschreven in RIAAkarakteristiek.pdf.
Dipool luidspreker
In nauwe samenwerking met 'Hepta Design Audio' is een dipool luidspreker ontwikkeld die zowel passief als, zonder ombouw, semi-actief kan worden bedreven. In dit artikel worden de concepten van dit luidsprekerontwerp toegelicht.
DipoolConcepten.pdf
Presentatie 'Pasithea' dipool luidspreker
Hans heeft op 19 mei, samen met Hepta Design Audio, een presentatie met demonstratie verzorgd over de 'Pasithea' dipool luidspreker.
PasitheaPresentatie.pdf
Verslag van de X-fi show in Veldhoven
Het verslag van de X-fi show in Veldhoven, eind september 2019 kunt U in lezen in 'VerslagXfi2019.pdf" met daarin een eenmalige aanbieding voor de aanschaf van het prototype van de pick-up voorversterker!
Onze pick-up voorversterker op de X-fi show
Niet zonder trots introduceren wij op de X-fi show onze pick-up voorversterker. In de bijgaande flyer vind U informatie over de voorversterker en de onderliggende ontwerp-filosofie.
Is terugkoppeling de Haarlemmer olie voor high-end audio?
Op high-end audio fora worden versterkers met terugkoppeling vaak slecht beoordeeld wat betreft de gehoormatige kwaliteit, terwijl de theorie juist leert dat terugkoppeling allerlei ongewenste narigheid van de elektronica onderdrukt. Hoe kan dat nou? Dit artikel analyseert de problemen met terugkoppeling en concludeert dat de veel gebruikte formules voor terugkoppeling fundamenteel onjuist zijn. Door het klakkeloos toepassen ervan kunnen hoorbare artefacten worden geïntroduceerd. Dus terugkoppeling kan de gehoormatige kwaliteit van apparatuur verhogen, mits met kennis van zaken toegepast, maar het is zeker geen Haarlemmer olie.
Waarom bas-reflex luidsprekers geen sympathieke belasting voor de versterker zijn
"Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de kwaliteit van de laagweergave van basreflex luidsprekers. In dit artikel wordt ingegaan op de tijd-effecten van de gebruikte resonanties, hun invloed op de interactie met de versterker en de gehoormatige gevolgen van zowel de resonanties als de interactie met de versterker.
Bevindingen van enige metingen
Een versterker dient een gedrag te vertonen dat, binnen zijn werkgebied, niet mag afhangen van de sterkte van het uitgangssignaal. Is dat altijd het geval? Lees de bevindingen van enige metingen in DynamicResponseAmplifiers.pdf.
Resultaten
Om de interactie tussen de versterker en de luidspreker beter te begrijpen zijn er metingen gedaan aan de stroom door een bas-reflex luidspreker en deze zijn vergeleken met de berekende stroom. De resultaten staan in CurrentBassReflex.pdf (in Engels).
Demo 19 mei
Recent gaven "Hepta Design Audio" en "Temporal Coherence" (TC) een demonstratie van de door hen gezamenlijke ontwikkelde "Pasithea" dipool luidspreker. Ondanks het fraaie weer werden beide demo's goed bezocht. De korte lezing die Hans van Maanen gaf (zie Pasithea-Presentatie.pdf) kon op veel bijval rekenen en deed bij sommige aanwezigen een groter begrip en vooral waardering ontstaan voor de filosofie en techniek achter deze mooie speakers.
Kort verslag van de demonstratie van de Pasithea dipool luidsprekers. Demo19mei.pdf